آشنایی با میکروکنترل ها

نویسنده admin 1397/02/25 1 نظر مطالب,
آشنایی با میکروکنترل ها

 

در ادامه مقالات آموزشی رشته مهندسی برق در این مقاله آموزشی به آشنایی با میکروکنترلر ها می پردازیم که امیدواریم برای شما مفید واقع شود.

یکی از مهم ترین مباحث تدریس شده در دروس مهندسی همانند برق و کامپیوتر آشنایی با میکروکنترل ها می باشد. به دانشجویان برق و کامپیوتر پیشنهاد می شود که در هنگام تحصیل در رشته خود علاوه بر آشنایی تئوری  با مباحث  میکروکنترلر ها در دوره های تخصصی که در آموزشگاه ها برگذار می شود حتما شرکت نمایند.

 

تعریف میکروکنترلر:

 

میکروکنترلر Microcontroller یا ریز کنترلرگر مدارهای مجتمعی هستند که از یک CPU و اجزایی همانند تایمر, درگاه وروردی و خروجی دیجیتال و آنالوگ که دارای حافظه می باشد تشکیل شده اند. میکروکنترلر ها به تنهایی می توانند بر روی ابزارهای دیگر سوار شده و بر روی اجزای دیگر کنترل نمایند. علاوه بر موارد گفته شده میکروکنترلرها دارای اجزاهایی همانند حافظه خواندنی ROM, حافظه دسترسی تصادفی Ram, پورت های ورودی و خروجی, Serial port, تایمر نیز می باشد. میکروکنترلرها دارای قبلیت برنامه ریزی می باشند بدین صورت  که می توان با تغییر ورودی ها شاهد خروجی متفاوتی نصب به قبل باشیم.

 

انواع میکروکنترلرها:

 

خانواده 8051:

از قدیمی ترین خانواده های میکروکنترلر ها می باشد که از امکانات کمتری نسبت به دیگر میکروکنترلرها برخوردار هستند. از معروف ترین آی سی ها این خانواده می توان به 89S51 و 89C51 اشاره نمود.

خانواده AVR:

نسل جدید تر از خانواده 8051 می باشد که علاوه بر امکانات خانواده 8051 دارای قابلیت هایی همانند مبدل آنالوگ به دیجیتال ADC, نوسان ساز ها داخلی و قدرت و سرعت بیشتر از مزایای این خانواده می باشد.

خانواده PIC:

میکروکنترل های صنعتی می باشند که نسبت به دو خانواده دیگر جدید تر می باشند.

 

اجزای میکروکنترلرها:

 

تایمرها: تایمرها از یک شمارنده تشکیل شده اند که می توانند بر اساس تعداد مشخصی از شمارش وقفه ای ایجاد نمایند که برای بررسی روال یا انجام متوالی یک کار مورد استفاده قرار می گیرد.

واحد های مدولاسیون عرض پالس: از این واحد ها در مباحث قدرت و کنترل موتور بسیار استفاده می شود و هم چنین به عنوان مبدل دیجیتال به آنالوگ مورد استفاده قرار می گیرد.

سنسور های رطوبت, دما, ولتاژ و ...

نمایشگر یا LCD

رله

Cpu  یا واحد پردازش

حافظه اصلی میکرو یا Ram

حافظه ای که برنامه روی آن ذخیره می گردد یا Rom

 

کاربردهای میکروکنترلرها:

 

برخلاف cpu ها میکروکنترلرها دارای قابلیت های محدودی می باشند و قدرت پردازند های آن کم است. از میکروکنترل ها برای کارهایی همانند ابزار کنترل, موتورها, کنترل کنندها, دستگاه های پزشکی, ماشین های اداری و بسیاری از صنایع و ابزار های دیگر کاربرد دارد و می توان از آن ها استفاده نمود.

 

تفاوت میکروکنترلرها و میکروپروسسورها:

 

در میکروکنترل ها تمامی اجزا از جمله Ram, Rom و باقی اجزا درون یک آی سی قرار گرفته اند که برای صرفه جویی در هزینه و کاهش هزینه های دستگاه استفاده می شوند که در دستگاه هایی مانند مایکروویو, رادیو و تلویزیون از آن ها استفاده می گردد.

در میکروپروسسورها برخلاف میکروکنترل ها واحد پردازش به صورت جداگانه قرار دارد و باقی اجزا از جمله Ram, Rom, تایمرها و ... به صورت مجزا به واحد پردازش متصل شده اند  و تشکیل یک میکروکامپیوتر را می دهند.

 

برای آشنایی بیشتر با سایر مقالات آموزشی رشته مهندسی برق می توانید با کلیک بر روی عنوان های زیر به مقاله های مربوطه هدایت شوید:

 

- آشنایی با رشته رباتیک

- آشنایی با رشته الکترونیک

- آشنایی با گرایش کنترل در مهندسی برق

- آشنایی با PLC ها

 

 

 

 

1 نظر

محمدحسین:
1399/11/20, 02:11:55 PM
پاسخ

سلام???? با اجازتون من عکس میکروکنترلر این صفحه رو برای پاورپوینتم که قراره ازش کسب درامد کنم دانلود میکنم. اگه راضی نیستید که عکس رو دانلود کنم به ایمیلم پیام بدید تا بردارمش ممنون???? ادرس ایمیل: mohammadhosein.r1378@gmail.com

افزودن نظر