بررسی انواع آلودگی‌ های زیست‌ محیطی

نویسنده admin 1396/12/09 0 نظر مطالب,
بررسی انواع آلودگی‌ های زیست‌ محیطی

 

آلودگی عبارت است از هرگونه تغییر در ساختار منابع محیطی به‌طوری‌که استفاده از آن در آینده ناممکن گردد و زندگی سایر موجودات زنده را به مخاطره اندازد. مواد آلوده‌کننده محیط به موادی گفته می‌شود که بیش‌ازحد استاندارد در محیط وجود داشته باشد به گونه که روی تمامی موجودات زنده تأثیرات منفی بگذارد. به‌طورکلی آلودگی به چند دسته اصلی تقسیم می‌شود که عبارت‌اند از:

 

  • آلودگی آب
  • آلودگی هوا
  • آلودگی صوتی
  • آلودگی خاک
  • آلودگی صوتی
  • آلودگی‌های مغناطیسی
  • آلودگی‌های بصری

 

آلودگی هوا

 

آلودگی هوا تغییر در ویژگی‌های طبیعی جو براثر مواد شیمیایی، ریز گردی یا عامل‌های زیست‌شناختی است.

آلودگی هوا بیش از هر آلودگی دیگری جان انس آن‌ها را گرفته است. پس‌ازآن، آلودگی آب دومین عامل مرگ‌ومیر است . در جایگاه سوم، آلودگی محل کار، جان هشت‌صد هزار نفر را گرفته است.

 

منابع آلوده‌کننده هوا عبارت‌اند از:

  • منابع آلوده‌کننده ناشی از فعالیت‌های انسانی
  • آلاینده‌های طبیعی (طوفان، گردوغبار، ریز گردها و...)

 

فعالیت‌های انسانی: از مهم‌ترین آلاینده‌هایی که از طریق فعالیت‌های انسانی تولید می‌شوند می‌توان به بخارآب، گاز متان، دی‌اکسید کربن و... اشاره نمود. سایر آلاینده‌های انسانی عبارت‌اند از:

 

  • کربن مونوکسید
  • گوگرد دی‌اکسید
  • نیتروژن دی‌اکسید
  • کلروفلوئوروکربن‌ها
  • ازون تروپوسفری
  • آمونیاک

 

اصلی‌ترین منابع آلودگی کلان‌شهرها منابع ناشی از فعالیت‌های انسانی است که منابع آلاینده متحرک و سپس منابع آلاینده ثابت در اولویت هستند. در بین منابع آلاینده متحرک، وسایل نقلیه موتوری در اولویت قرار دارند.

 

آلودگی آب

 

یکی از علل آلودگی آب‌های زیرزمینی و منابع آب شرب توسعه روزافزون شهرهاست. توسعه افقی شهر موجب منابع آبی پایدار (چشمه‌ها و قنات‌ها) شده است.

نامطلوب‌ترین تأثیر گسترش افقی شهرها بر قنات‌ها، بی‌توجهی به حریم آن‌ها در هنگام ساخت‌وساز است كه باعث نابودی قنات‌ها و خارج كردن آن‌ها از چرخۀ تأمین آب می‌شود و از آن‌ها به‌عنوان مجرایی جهت انتقال فاضلاب شهری استفاده می‌شود.

همچنین بهره‌برداری بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی منجر شده حجم این آب‌ها تا حد چشمگیری کاهش پیدا کند.

 

منظور از آلودگی آب، آلودگی شیمیایی یا میکروبی حاصل از رها کردن فاضلاب‌ها و مواد شیمیایی صنعتی در آب رودخانه‌ها، دریاها و اقیانوس‌ها است.

 

از دیگر دلایل آلودگی آب‌های زیرزمینی می‌توان به چاه‌های جذبی و نشت آن‌ها به سفره‌های آب زیرزمینی اشاره نمود. بالا بودن غلظت آلاینده‌های نیترات، كلراید و سولفات در چاه‌های واقع‌شده در مناطق شهری كه در محدوده گسترش شهرها قرار دارد، نشان‌دهندۀ آن است كه آلودگی سفره آب زیرزمینی از زمان گسترش بی‌رویه شهر شروع‌شده كه علت آن افزایش جمعیت شهری و توسعه افقی شهر در حواشی بوده است. غلظت بالای بعضی از آنیون‌ها (سولفات) و کاتیون‌ها (منیزیم) در آب‌های زیرزمینی به خاطر وجود آن‌ها در مواد شوینده است كه از طریق نشت فاضلاب وارد سفره آب زیرزمینی شهر شده‌اند.

 

آلودگی خاک

 

براثر فعالیت‌های مختلف انسانی به‌ویژه دفع نادرست فاضلاب‌های شهری، خاک دچار آلودگی می‌شود. در موارد بسیاری این آلودگی‌ها براثر تصادف وسایل نقلیه‌ای که مواد آلوده‌کننده جابه‌جا می‌کنند، اتفاق می‌افتد. از دیگر آلاینده‌های خاک می‌توان به وسایل حمل سوخت اشاره نمود که با ریختن سوخت‌های فسیلی منجر به آلودگی خاک می‌شوند.

از عوامل انسانی آلودگی خاک می‌توان به رهاسازی مواد سمی مانند انواع حلال‌ها، مواد رنگی و شوینده‌ها که منجر به آلودگی خاک می‌شوند اشاره نمود.

 

آلودگی صوتی

 

نوع دیگری از آلودگی که تأثیرات فیزیولوژیکی و روانی بر انسان دارد آلودگی صوتی است، به همین دلیل آلودگی صوتی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. آلودگی صوتی به‌عنوان یک مشکل اجتماعی تلقی می‌شود اما متأسفانه این آلودگی در کشور ما اهمیت و جایگاه چندانی ندارد. مهم‌ترین علت ایجاد آلودگی صوتی افزایش بی‌رویه تعداد وسایط نقلیه است.

 

برای اساس استانداردهای صدای موجود در هوا از جدی‌ترین مشکلات کلان‌شهرها تلقی می‌شود.

 

آلودگی مغناطیسی

 

وارد شدن هرگونه ماده خارجی به آب ، هوا ، خاک و زمین به میزانی که کیفیت فیزیکی، شیمیایی یا بیولوژیکی آن را به‌گونه‌ای تغییر دهد که به حال انسان یا سایر موجودات  زنده یا گیاهان یا آثار و ابنیه مضر باشد آلودگی گفته می‌شود.

امواج موبایل و پارازیت، با القاء بار الکتریکی به گلبول‌های قرمز خون سبب چسبندگی آن‌ها و درنهایت موجب سکته می‌شود . با ادامه نفوذ تلفن‌ها ، رایانه‌ها و دیگر تجهیزات الکترومغناطیسی در زندگی انسان ، وابستگی‌های متعددی برای جوامع انسانی به وجود آمده است که این امر موجب تهدیدات بسیاری در برابر سلامت انسان‌ها گردیده است .

 

آلودگی بصری

 

آلودگی بصری که در سطح شهرها دیده می‌شود، در درازمدت انسان را دچار پریشانی ذهنی و بیماری روحی می‌کند. ما در خیابان‌های شهر با انواع و اقسام تصاویر تبلیغاتی روبرو هستیم و به‌طور روزمره آن‌ها را در ذهن خود مرور می‌کنیم. اما شاید از این موضوع آگاه نباشیم که این هجوم بصری باعث آشفتگی ذهنی می‌شود. و تمرکز فکری ما را کاهش می‌دهد. آلودگی بصری یکی از دلایل اصلی کاهش راندمان کاری در میان شهروندان است، به عبارت بهتر بسیاری از برخوردها و مشاجرات در شهر صورت می‌گیرد، تحت تأثیر سوء آلاینده‌های شهری، به‌ویژه آلودگی بصری است. در بسیاری از کشورهای جهان، تبلیغات شهری و تصاویر موجود در خیابان‌ها بر اساس اصول شهرسازی تنظیم می‌شود و هر محله بر اساس بافت شهری، تبلیغات و نظام بصری خاص خود را دارد،حتی رنگ‌بندی ساختمان‌ها نیز دارای معیار خاص است.

افزودن نظر