کاربرد آلیاژهای حافظه دار در صنایع مختلف

نویسنده admin 1396/06/14 0 نظر مطالب,
کاربرد آلیاژهای حافظه دار در صنایع مختلف

 

کاربرد الیاژهای حافظه دار در صنایع مختلف

 

در ادامه مباحث آموزشی مربوط به رشته مهندسی مکانیک گرایش جامدات در این مقاله آموزشی به کاربرد آلیاژهای حافظه دار در صنایع مختلف می پردازیم که امیدواریم برای دانشجویان کارشناسی ارشد مفید واقع شود . در مقالات آموزشی گذشته در مقاله ای جداگانه به آشنایی با آلیاژهای حافظه دار پرداخته شد که برای آشنایی بیشتر می توانید به این مقاله مراجعه نمایید . آلیاژهای حافظه دار یکی از مهم ترین مباحث در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی مکانیک می باشد که بسیاری از دانشجویان با فراگیری آن به ارایه مقالات علمی و پژوهشی , پایان نامه های کارشناسی ارشد و پروژه های صنعتی می پردازند . در ادامه این مقاله به کاربرد آلیاژهای حافظه دار در صنایع مختلف می پردازیم .

 

  • کوپلینگ ها

 

بیش از 100000 عدد از این نوع کوپلینگ ها در سیستم های هیدرولیک هواپیمای F-14 نصب شده است و تاکنون هیچ موردی از خرابی یا چکه روغن از آنها گزارش نشده است . از دیگر کاربردهای این نوع کوپلینگ ها می توان به استفاده آنها در زیردریایی های کاملا اتوماتیک ، کشتی های جنگی و مخازن نفت کشتی های نفت کش اشاره نمود .

 

 

  • کوپلینگ ها

 

بیش از 100000 عدد از این نوع کوپلینگ ها در سیستم های هیدرولیک هواپیمای F-14 نصب شده است و تاکنون هیچ موردی از خرابی یا چکه روغن از آنها گزارش نشده است . از دیگر کاربردهای این نوع کوپلینگ ها می توان به استفاده آنها در زیردریایی های کاملا اتوماتیک ، کشتی های جنگی و مخازن نفت کشتی های نفت کش اشاره نمود .

 

  • صفحات جا اندازي استخوان (Osteosynthesis plates)

 

به هنگام جراحي براي جايگذاري مجدد استخوان ، صفحات جااندازي استخوان در قسمتهاي شكسته شده در دو جهت به استخوان ، چسبانده و معمولا پيچ مي شوند .

 

 

 

 

 

  • صفحات فكي (Jaw Plates)

 

صفحات فكي مورد استفاده در شكستگيهاي فك تحتاني ، داراي عملكرد مشابه صفحات جااندازي استخوان مي باشند . اين صفحات، علاوه بر خاصيت اتصال ، تنش اعمال شده بر سطح تحتاني را به هنگام جويدن با كاهش يا بستن شيار شكستگي به حداقل مي رسانند .

 

 

 

 

 

  • ميخ هاي مياني Medullary nails

 

شكستگيهايي با وضعيت مشخص ، با صفحات جااندازي استخوان ثابت نگاه داشته نمي شوند و اين كار توسط ميخهاي مغزي كه در مغز استخوان قرار داده مي شوند, انجام مي پذيرد . اين عمل مخصوصاً براي تميز بسته شدن شكستگيهاي استخوان های بزرگ بكار مي رود و به همين منظور حفره مغزي استخوان مته زده شده و ميخ مغزي درون سوراخ قرار داده مي شود .

 

 

  • فاصله اندازها  (Spacers)

فنرهايي جهت ستون فقرات ساخته شده اند كه براي به حالت طبيعي برگرداندن ستون مهره ها در مواقعي كه فاصله مهره ها در اثر فشار داخلي به خاطر بلند كردن اجسام سنگين كاهــش يافته است ، استفـاده مي شوند . اين فاصله اندازها در بين مهره هاي فوق الذكر كار گذاشته شده و بعد از عمل جراحي ، با ديدن حرارت بدن ، شروع به باز شدن كرده و كم كم فاصله را به حالت طبيعي بر مي گردانند . اين عمل ، تدريجي و در طول زمان صورت مي گيرد و علت آن غلبه فنر بر فشار وارده از طرف ستون مهره ها مي باشد .

 

 

 

  • تصحيح انحراف غير طبيعي ستون فقرات

اين كار توسط قرار دادن ميله هايي  منطبق با حالت غير طبيعي ستون فقرات در زير دمـــاي مارتنزیت MS  صـورت مي گيرد.  گرمايش بعدي سبب برگشت ميله به حالت طبيعي ستون فقرات يا به عبارتي ديگر ، به شكل اصلي خود مي گردد (بالاتر از دمای آستنیت AS) .

 

 

 

  • بست ها  (Staples & Clamps)

بست هاي حافظه دار Ni-Ti  اولين بار در چين معرفي شدند . بست حافظه دار اولين بار در سال 1981 درون بدن انسان قرار گرفت . امروزه بست ها وگيره هايNi-Ti  در شكستگي هاي استخوانهاي كوچك به وفور مورد استفاده قرار می گیرند .

 

  • سيستم عروقي  (Cardiovascular)

اولين ايمپلانت رگي NiTi، فيلتر نايتينول سايمون بود كه براي درمان « انسداد سرخرگ ريوي» در سال 1977 توسط سايمون و همكارانش استفاده شد .

 

 

از جالبترين وسايل پزشكي سوپرالاستيك ، استنت هاي خود بازشو هستند كه براي احاطه كردن داخل محيط مجاري لوله اي شكل مري ،  صفرا يا رگهاي خوني استفاده مي شوند .

 

 

 

  • دندانپزشكي (ارتدنسي)

بر خلاف سيمهاي معمول در ارتدنسي كه از جنس فولاد ضد زنگ 8-18 مي باشند و به صورت منقطع قادر به تنظيم و ترتيب دادن دندان ها مي باشند و بيمار را ملزم به مراجعات زياد به دندانپزشك مي سازد ؛ سيمهاي ارتدنسي از جنس NiTi بدور از مشكلات فوق ، نيروي مداوم و تدريجي به دندان ها وارد مي كند كه اين پديده بر اساس مسطح بودن منحني باربرداري اين آلياژ در دامنه زيادي از كرنش ها مي باشد .

 

 

در این مقاله سعی بر توضیح کاربرد آلیاژهای حافظه دار در صنایع مختلف شد که امیدواریم دانشجویان با مطالعه این مقاله آموزشی به کاربرد گسترده آن در صنایع مختلف آشنا شوند تا بتوانند با فراگیری آن در پروژه های صنعتی , پایان نامه های کارشناسی ارشد و تولید مقاله های کاربردی و علمی خود از آن استفاده نمایند .

برای مطالعه مقالات بیشتر می توانید مقاله های زیر را مطالعه نمایید :

آشنایی با نرم افزار Autodyn

آشنایی با مواد تابعی

فرآیند ساخت کامپوزیت ها

قابلیت ها و راهنمای نصب نرم افزار Matlab

افزودن نظر