روش اولری-اولری برای مدلسازی جریان چندفازی

نویسنده admin 1396/10/22 0 نظر مطالب,
روش اولری-اولری برای مدلسازی جریان چندفازی

 

 

روش اولری-اولری برای مدلسازی جریان چندفازی

 

در ادامه مقالات آموزشی رشته مهندسی مکانیک گرایش سیالات و پس از آشنایی با روش های مدل سازی جریان چند فازی در این مقاله آموزشی قصد داریم که به آشنایی با روش اولری-اوبری برای مدل سازی جریان چند فازی  بپردازیم که امیدواریم برای شما دانشجویان کارشناسی ارشد برای ارایه مقالات آموزشی و پژوهشی پایان نامه های کارشناسی ارشد مفید واقع شود.

 

در ادامه به آشنایی با روش اولری-اولری برای مدل سازی جریان چند فازی می پردایم .

 

در این روش فاز پراکنده نیز به­ عنوان یک فاز پیوسته تلقی می­گردد. تمام فازها در هنگام حرکت در دامنه حل امکان دارد که در هم نفوذ کنند. این روش برای مدلسازی سیستم­های چندفاز پراکنده با کسر حجمی بیشتر از 10 درصد مناسب­تر می­باشد. چنین شرایطی در خیلی از انواع راکتور مانند سیال­سازی ستون حباب و راکتور مخلوط شده چندفاز اتفاق می­افتد. همچنین با توسعه مدل­های انتقالی بین فازی مناسب، ایجاد کوپلینگ بین فازهای مختلف ممکن است. با این وجود مشاهده پدیده­های در سطح ذره مانند تغییر اندازه به­خاطر واکنش و تبخیر در این روش پیچیده است.

 

برای جریان تک­فاز، معادلات انتقال اساسی برای بقای جرم، مومنتوم و انرژی دقیق هستند. این معادلات محلی و لحظه­ای هستند و می­توانند برای دامنه­های زمانی و حجمی مورد نظر به­کار برده شوند. برای فرآیندهای جریان چندفاز چنین معادلات لحظه­ای محلی نمی­توانند بدون میانگین­گیری مناسب فرموله شوند.

 

در این روش فرض می­شود که کسر حجمی فاز k، ­در حجم کمی از فضا در زمانی خاص برابر ak است و اگر n فاز در مجموع وجود داشته باشد:

 

 

این به این معنی است که تعداد زیادی از اجزای فاز پراکنده در یک حجم به­وسیله طول ماکروسکوپی سیستم توصیف می­شود. معادله پیوستگی برای هر فاز به شکل زیر می­تواند نوشته شود.

 

 

که زیرنویس k دلالت بر فاز k دارد. Spk نرخ انتقال جرم از فاز p به فاز k است. این نرخ بر پایه پراکندگی در واحد حجم است و به فاز k وابسته نیست. در غیر این صورت لازم است که در کسر حجمی فاز k (ak)  ضرب شود. از آنجا ­که جرم نه تولید می شود و نه از بین می­رود؛ مجموع انتقال جرم برای تمام فازها برابر صفر است.

بالانس مومنتوم برای فاز k به شکل زیر است.

 

 

 

با استفاده از قانون بقای مومنتوم، معادلات حرکت حاکم بر سیال حاصل می­شود که جهت محاسبه سرعت و فشار به­کار برده می­شود. جمله اول از سمت چپ بیان­گر نرخ افزایش مومنتوم در واحد حجم است. جمله دوم نمودی از تغییرات مومنتوم به خاطر کانوکشن است. جمله پنجم اثر نیروهای گرانشی در واحد حجم را مدل می­کند همچنین جملات سوم و چهارم نقش ملکولی انتقال مومنتوم را بازی می­کنند که به ترتیب مربوط به نیروهای فشاری و ویسکوزیته در واحد حجم هستند. که p فشار و  تانسور تنش ویسکوز است. در اینجا Fk دلالت بر جملات تبادل مومنتوم بین فازی بین فاز k و دیگر فازهای موجود در سیستم دارد. در صورت وجود ترم­های چشمه و ترم­های مربوط به جریان­های چندفاز ذره­ای، همگی در عبارت Fg جمع می­شوند.

 

برای این­که بتوان از معادلات بقای مومنتوم عمومی جهت استحصال میدان سرعت استفاده کرد؛ می­بایست جملات تنش ویسکوز در قالب میدان سرعت نوشته شوند. معادلاتی که تانسور تنش را به حرکت سیال پیوسته مربوط می­کند، معادلات تشکیل دهنده و یا معادلات حالت رئولوژیکی نام دارد. اگرچه معادلات بقای مومنتوم حاکم برای هر نوع سیالی صدق می­کند اما معادلات تشکیل دهنده به­طور عمومی از یک سیال به سیال دیگر و حتی از نوعی جریان به جریان دیگر متفاوت هستند. سیالی که از قانون (عبارت) ویسکوزیته نیوتنی پیروی می­کند؛ سیال نیوتنی نام می­گیرد. برای چنین سیالی تنش ویسکوز در یک نقطه وابستگی خطی به نرخ کرنش (تغییر شکل) سیال دارد. با این فرض، یک قانون تغییر شکل عمومی که تانسور تنش ویسکوز و اجزای سرعت را به هم ارتباط می­دهد به شکل زیر است.

 

 

که sij تابع دلتای کرانکر است.  ضریب ویسکوزیته و  ضریب ویسکوزیته توده­ای (دوم یا انبساطی) می­باشد. بالانویس T نیز بیان­گر ترانهاده تانسور است. جمله اول نیز تانسور نرخ کرنش است. به­طور کلی این باور وجود دارد که به جز در مطالعات موج­های شوک، جذب و میرایی موج­های صوتی به­راحتی می­توان از ضریب ویسکوزیته توده­ای صرف­نظر کرد. با جای­گذاری معادله اخیر در معادله مومنتوم، به فرم کاملی از معادله بقای مومنتوم می­توان رسید. یک نوع خاص از معادلات بقای مومنتوم برای چگالی و ویسکوزیته سیال ثابت، معادله مشهور ناویر-استوکس است که یک نقطه شروع مناسب جهت تحلیل فرآیندهای جریان می‌باشد.

 

به هر سیالی که از قانون ویسکوزیته نیوتن پیروی نکند؛ سیال غیر نیوتنی گفته می­شود. این دسته از مواد (سیال) تنوع وسیعی از سیال­های با انحراف کم از سیال نیوتنی تا جامد تقریباً الاستیک را پوشش می­دهد. سیالی که انحراف کمی از رفتار نیوتونی از خود بروز می­دهد؛ مانند سیال قانون توانی (که رابطه بین تنش و کرنش آن به شکل توانی است) و یا سیال پلاستیک Bingham (که برای سیلان نیازمند تنش تسلیم نهایی است) همگی می­توانند با دیدگاه اولری-اولری مدل شوند. جهت مدلسازی رفتارهای پیچیده­تر همانند رفتار سیال ویسکوالاستیک در معادلات تشکیل دهنده، نیاز به چهارچوب کاملاً متفاوتی جود دارد.

 

برای مدل سازی جریان های چند فازی از نرم افزار Fluent که از مهم ترین و پرکاربردترین نرم افزار های رشته مهندسی مکانیک در مقطع کارشناسی ارشد می باشد استفاده می شود که برای آشنایی با نرم افزار Fluent و آموزش نصب آن می توانید با کلیک بر روی عنوان های زیر به مقاله های مورد نظر هدایت شوید :

 

- آشنایی با نرم افزار Fluent

- آموزش نصب نرم افزار Fluent

- آشنایی با جریان آشفتگی

- آشنایی با تجهیزات بازیابی حرارت

 

افزودن نظر